Skip to main content

Een ander soort avontuur

Linda en Renwe vertellen over de verandering van, samen de wereld rondreizen, naar het overwinnen van uitdagingen bij het beginnen van een gezin

"We hebben veel van de wereld gezien en we hebben veel geweldige mensen ontmoet, maar op een gegeven moment hadden we zoiets van, oké, nu is het tijd voor ons", zegt Linda, terwijl ze vertelt over het moment dat ze een gezin wilde beginnen met haar partner Renwe. In een verfrissend en openhartig gesprek vertelt het stel over hun zwangerschapstraject en hoe ze van samen de wereld rondreizen, naar het overwinnen van uitdagingen als een team gingen.    

Waarschuwing - in dit artikel wordt gesproken over miskramen. 

Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo
Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo

We ontmoeten Linda, Renwe en hun zoon Louie op een mistige ochtend in Haarlem. We schuilen voor het weer in de koffiebar van het stel, Jules Coffee & Concept. Het is een gezellige plek, "als een huiskamer", zoals Renwe het omschrijft, waar ze als vrienden met hun klanten kunnen kletsen en hen een plek kunnen geven om hun kinderwagens neer te zetten.

Jules was een droom die Renwe en Linda manifesteerden toen ze samen de wereld rondreisden. Vroeger reisden ze vaak naar twee locaties per week, maar het was een drukke levensstijl die ze graag inruilden voor een nieuw avontuur, als ouders. Helaas bleek hun reis naar het ouderschap moeilijk te zijn, maar ze willen graag hun verhaal met ons delen.

Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo
Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo

"We zijn een geweldig team. We zijn beste vrienden, we zijn ouders, we zijn geliefden." - Linda

Linda en Renwe hebben elkaar, denken ze, rond 2002 ontmoet; "Het is ongeveer 19 jaar geleden", zegt Linda. Ze vinden het lastig om precies te bepalen hoe ze elkaar hebben ontmoet. Als twee mensen zo lang close met elkaar zijn geweest, kun je je makkelijk inbeelden waarom het moeilijk is om hun levens gescheiden voor te stellen.

Sinds hun eerste date zijn ze partners in elke zin van het woord. "We werken samen. We zijn een geweldig team. We zijn beste vrienden, we zijn ouders, we zijn geliefden", zegt Linda, die het succes van hun relatie toeschrijft aan de balans van hun persoonlijkheden. Haar zelfverklaarde 'hectische' karakter wordt getemperd door Renwe's kalme en rustige karakter.

Na jaren samen te hebben gereisd, zorgde het verlangen naar een gezin ervoor dat het stel een basis in Nederland wilde creëren. Op dat moment begon hun uitdaging om zwanger te worden. 

"Het is belangrijk om het verhaal te delen en het is ook belangrijk voor jezelf." - Linda


Linda onderging zware vruchtbaarheidsbehandelingen, waarbij ze om de paar uur hormonen slikte. Uiteindelijk ontdekte ze dat ze zwanger was. Maar na acht weken kreeg Linda helaas een miskraam. 

Als digital content creators stortten ze zich beide meteen daarna op hun werk. Aanvankelijk was Linda terughoudend om over haar ervaring te praten en het werken bij een drukke fashion week voelde voor haar als een afleiding. Renwe moedigde haar echter aan om te praten over hoe ze zich voelde.

Ze herinnert zich dat Renwe op haar inpraatte: "Ik herinner me dat ik in het begin dacht: ik wil het aan niemand vertellen. En jij had zoiets van, je moet er over praten omdat het belangrijk is om het verhaal te delen en het is ook belangrijk voor jou.". Toen Linda zich begon open te stellen, werd het gemakkelijker.

Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo
Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo

Tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie ontdekte Linda dat ze weer zwanger was. Hier begint het verhaal van baby Louie.

Doordat ze van nature voorzichtig zijn en tijdens de lockdown niet zo vaak naar het ziekenhuis konden als ze hadden gehoopt, huurden ze een echoapparaat om zelf thuis de baby te controleren. "Het was echt slecht", zegt Linda over de kwaliteit van de echo, maar toen zagen ze baby Louie bewegen in mama's buik. Linda herinnert zich dat ze Renwe vroeg "Kun je nog een keer kijken alsjeblieft? Kun je nog een keer kijken alsjeblieft?", totdat ze gerustgesteld was.

De dag nadat Louie geboren was, zei de verloskundige dat ze dacht dat hij een energiek kind zou worden. Ze had gelijk. Wanneer we het gezin thuis opzoeken, duurt het niet lang voordat hij uit zijn Bugaboo Giraffe is geklommen en nieuwsgierig de keuken verkent. Hij bereidt zich nu voor om grote broer te worden, en hij neemt zijn rol zeer serieus. Hij is er nu al van overtuigd dat hij te groot is voor zijn buggy en houdt vol dat deze voor de nieuwe baby is.

Linda en Renwe kijken erg uit naar de komst van Louie's broertje of zusje, maar helaas was ook dit een uitdagende reis.

Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo
Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo

"Kan ik even verdwijnen?"

Alles leek volgens plan te gaan dit keer. Met 12 weken zwangerschap liet Linda voor de zekerheid een scan maken. "Ik ging zitten, ze controleerde de baby en ze zei, het spijt me, maar ik zie geen hartslag meer. En toen dacht ik, oh mijn God. Oké. Kan ik even verdwijnen?"

Door zichzelf de tijd te geven voordat ze weer zwanger probeerden te worden, kreeg Linda een nieuw perspectief. "Ik denk dat het belangrijk is om je verhaal te delen, omdat je het gevoel hebt dat je er een beetje alleen voor staat. En dat is niet waar, want miskramen komen heel vaak voor."... "Wij als vrouwen moeten elkaar steunen".

"We moeten samen sterk zijn." - Renwe

Linda vertelt dat toen ze opnieuw zwanger was, het was alsof haar lichaam schreeuwde dat ze zwanger was, maar dat haar hoofd het niet wilde geloven. Zelfs bij de 20 weken echo kon Linda nauwelijks naar het scherm kijken, totdat de verloskundige haar verzekerde dat alles in orde was. Er groeide een gezonde baby in haar buik.

Renwe vertelt dat hij deze zwangerschap als heel spannend ervaart. In het begin dacht hij "Oké, eerst maar even zien", totdat ze het hartje zagen kloppen. Hij legt ook uit dat hun band als een team hen tijdens het hele proces op de been heeft gehouden: "We moeten samen sterk zijn."

Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo
Een gezin willen: een ander soort avontuur | Bugaboo

Met hun nieuwe baby op komst kijken Linda en Renwe naar de toekomst. "Je kijk op het leven verandert direct wanneer je een baby krijgt", zegt Linda. "Sommige dingen die vroeger heel belangrijk leken, zijn dat nu niet meer." En Renwe heeft een nieuwe kijk gekregen op duurzaamheid en het milieu: "Je denkt na over de toekomst, zoals hoe het nu gaat, want je hebt een zoon en je hebt kinderen, hoe zal het over 20 jaar zijn?"

Hun visie voor de toekomst zit vol avontuur. Ze zijn hun liefde voor reizen niet verloren en hopen het zoveel mogelijk te kunnen combineren met hun sociale leven als gezin. Renwe beschrijft de waarde van het zien en respecteren van verschillende culturen en beiden zien reizen als een manier om de creativiteit van hun kinderen te stimuleren. 

Linda vertelt verder over hun ambities als gezin: "We willen ze de wereld laten zien... en laten zien wat we hebben geleerd. En natuurlijk het succes van de koffiebar!". Door hun droom te volgen om een koffiebar te beginnen, hopen ze Louie en zijn broertje of zusje te inspireren met hun drive. En als Linda één advies zou kunnen geven om hun kinderen die drive bij te brengen, zou dat zijn "als je iets wilt, moet je ervoor gaan".


⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻

Het verhaal van Linda en Renwe maakt deel uit van onze Bugaboo Fox 5 reeks waarin we aandacht besteden aan de verschillende wegen naar het ouderschap. 

Klantbeoordelingen